ALLT SKA BORT! 50% PÅ HELA SORTIMENTET!

Om träslaget hinoki

hinoki

Låt oss prata om världens enligt oss bästa träd – den japanska cypressen hinoki!

Hinoki (檜), Chamaecyparis obtusa, är ett barrträd som växter naturligt i Japan och kan bli flera hundra år gammalt. Den kan nå en höjd på upp mot 50 meter, även om den i odlade förhållanden blir cirka ett tjugotal meter kortare. Barken är rödbrun och barren skiljer sig från svenska granars, då de inte är lika vassa och har en mer platt form. I odling förekommer en stor mängd varianter av arten, ofta framtagna för specifika estetiska egenskaper, exempelvis färg på barr och storlek. Det är vanligt att hinoki förekommer som prydnadsträd i parker och trädgårdar.

I århundraden har hinoki varit ett populärt byggnadsmaterial i Japan – många tempel och annan traditionell japansk arkitektur är uppförda i detta träslag. Hinoki betyder eldträ och har historiskt sätt använts för att göra upp eld genom friktion, något som fortfarande praktiseras vid vissa helgedomar.

Virket är av hög kvalité och har en fantastisk hållbarhet vilket gör det eftertraktat för finsnickeri. Besöker ni ett onsen i Japan är ofta en hel del av badhusets utrustning tillverkat i hinoki, så som pallar och baljor.

Det är även vanligt att hinoki används i exempelvis parfymer, doftljus och rökelse – träet har nämligen en god doft med en ton av citrus!

Hinoki står alltså för kvalité, hållbarhet och hantverk – något vi alltid har i åtanke när vi väljer ut japanska produkter till vårt sortiment.