ALLT SKA BORT! 50% PÅ HELA SORTIMENTET!

När är det bäst att åka till Japan?

När du än väljer att åka till Japan så har landet fantastiska upplevelser att erbjuda. 
Här är en guide över Japans årstider - läs om vad du kan förvänta dig under årets olika säsonger.

Körsbärsblomning, sakura

Våren
Våren tenderar att vara den mest populära årstiden för turister, särskilt för förstagångsbesökare. Från mitten av mars till maj blommar körsbärsträden (sakura, 桜) i Japan - blomningen sker vid olika tidpunkter i olika delar av landet. För den perfekta upplevelsen kan det vara värt att kolla årets prognos. Vårens behagliga temperaturer, mellan 10-23 grader i april-maj, gör att det är härligt att njuta av de vackra rosa träden med en picknick i en park.

Från mitten på mars till mitten på april brukar det vara som mest turister i Japan. Detta leder till att det kan vara svårt att hitta prisvärda hotell eller ryokans (traditionella värdshus). Det kan också vara trångt på tågen mellan storstäderna. Planera och boka din resa långt i förväg om du vill se körsbärsblomningen i Japan.

Golden Week
I slutet på april börjar Golden Week, en vecka av japanska helgdagar. Många japaner är lediga dessa dagar och passar då på att lämna storstäderna, något som gör att det inhemska resandet ökar extremt mycket. Om man vill resa runt i Japan kan det därför vara bra att undvika Golden Week. Skulle du mot förmodan planera in din resa denna vecka, så rekommenderar vi att du håller dig till just storstäderna.

Japansk sommar

Sommar
Den japanska sommaren varar mellan juni till mitten av september. Den är varm och fuktig med temperaturer mellan 21 och 32 grader, ibland ännu varmare. För många kan fuktigheten vara svår att hantera, trots det är denna period kanske den mest livliga och roligaste tiden att besöka Japan. Japan har fler festivaler (matsuri, 祭) än något annat land och många utav dom bästa pågår under sommaren. T.ex. Gion Matsuri i Kyoto, Tenjin Matsuri i Osaka, Nebuta Matsuri i Aomori och Tokushimas Awa Odori. Utöver stora festivaler kan man även uppleva en uppsjö av mindre kvartersfestivaler med underhållning och god mat.

Sommarmånaderna är också kända för sina många fyrverkerifestivaler (hanabi taikai, 花火大会), däribland Tokyos Sumida River-fyrverkerier.

Koenji Awa Odori

Åker man till Japan i juni-mitten av september men har svårt för klimatet finns det givetvis sätt att undvika detta. Hokkaido i norr och dom japanska alperna erbjuder betydligt mildare temperaturer än Tokyo och Kyoto.

Regn- och tyfonsäsongen
Till skillnad från många andra länder i Asien har Japan en mild regnsäsong, som pågår mellan mitten på juni till mitten på juli beroende på vart i Japan man befinner sig. Regnet är vanligtvis inte så extremt och man behöver inte förvänta sig att det regnar varje dag.

Tyfonsäsongen sträcker sig mellan maj och oktober, men peakar vanligtvis under sensommaren. Okinawa och dom sydvästra delarna av Japan är mest drabbade av tyfoner, vilket gör att det inte är ovanligt att flyg-, tåg- och båtresor till och från denna region kan påverkas.

Shibuya

Höst
Hösten i Japan pågår mellan mitten på september till början på december. Det är den säsong som är mest bekväm sett till väder, med temperaturer mellan 10-21 grader och ibland varmare. Perioden erbjuder vanligtvis klart väder och är årstiden då löven skiftar färg (koyo, 紅葉), en speciellt vacker tid att besöka Kyoto. Hösten är relativt turisttät men att bada på onsen (varm källa) och blicka ut över den vackra naturen är en upplevelse man inte glömmer.

Precis som med körsbärsblomningen på våren är det bra att planera resan långt i förväg på hösten för att boende inte ska bli för dyrt och aktiviteter och liknande inte ska bli fullbokat.

Japansk vinter

Vinter
Vintern i Japan pågår från december till mitten på mars. Under dessa månader är det kallt, med medeltemperaturer kring -1 till 7 grader - bortsett från i norr där graderna sjunker ytterligare. Det är inte lika många turister som besöker Japan vintertid, vilket gör att man under denna period får uppleva landet lite mer för sig själv. För den som gillar att åka skidor eller snowboard finns det gott om fantastiska destinationer med otrolig pudersnö i Hokkaido och dom japanska alperna.

Vintern är också den absolut bästa årstiden att besöka ett onsen. Det är inte mycket som slår känslan av att ligga i en varm källa omringad av vacker vit natur och ett lätt snöfall.

Apor och onsen

Jul och Nyår
Jul och nyår i Japan kan verkligen vara helt magiska upplevelser med många marknader och vacker belysning. Bra att veta dock är att många butiker, restauranger, museum m.m. är stängda dom sista dagarna i december och första veckan i januari.

Vilken årstid lockar dig?
I slutändan handlar val av årstid om personliga preferenser. Oavsett när på året du väljer att resa till Japan så kommer du utan tvekan få en upplevelse utöver det vanliga i detta fantastiska land.

Undrar du något om Japan? Skriv gärna till oss på @hinokisweden på Instagram!