ALLT SKA BORT! 50% PÅ HELA SORTIMENTET!

Danshari - Rensa ut hemmet, bli en minimalist

Danshari - Rensa ut hemmet, bli en minimalist

Många har nog hört talas om Marie Kondo - kvinnan som hjälper människor att rensa ut sina hem i en den populära Netflix-serien Tidying up with Marie Kondo och som har skrivit bästsäljaren Konsten att städa. Hennes städmetoder har gjort succé världen över, men faktum är att Danshari (断捨離), som lättast översätts till rensa eller städa upp, är ett gammalt japanskt koncept. Det har sina rötter i buddhismen och yoga, där man ofta pratar om att avlägsna både mental och fysisk börda. Danshari handlar i grund och botten om att bli mindre materialistisk – som att göra en större vårstädning som sedan håller i sig.

För att utöva Danshari behöver du inte nödvändigtvis bli lika extrem som Fumio Sasaki, en av Japans mest kända minimalister som bor på 20 kvm och har full koll på sina exakt 150 ägodelar. Att börja rensa ut saker som du inte behöver eller som inte skänker dig glädje ger en otroligt befriande känsla. Det är även väldigt bra ur miljösynpunkt eftersom hela konceptet uppmanar till mindre konsumtion av slit- och slängvaror.

Danshari påminner mycket om Wabi, ett annat japanskt begrepp som är än mer känt. Man skulle kunna säga att om Danshari är vägen till ett mindre materialistiskt liv, så är Wabi att faktiskt känna sig tillfreds med det lilla man har. Två koncept som verkligen hänger ihop.

Om du vill fördjupa dig mer i ämnet rekommenderar vi boken Hejdå saker av den ovannämnda författaren Fumio Sasaki. Kanske är det dags att rensa ut hemmet på onödiga prylar och fortsättningsvis investera i funktionell inredning som kan tjäna dig länge.

Konsten att städa med Marie Kondo på NetflixHejdå saker av Fumio Sasaki