ALLT SKA BORT! 50% PÅ HELA SORTIMENTET!

Binchotan-kol

Om du vill uppgradera ditt grillande till nästa år så ska du såklart inte köpa vanligt kol eller briketter. Nej, nej, självklart finns det något mycket bättre – det japanska kolet Binchotan (備長炭) som kommer från Wakayama-prefekturen. Grillentusiastens glödande dröm. Binchotan är mycket mer kompakt än det kol du köper här i Sverige, vilket gör att det brinner mycket stabilare, längre (en kolbit kan brinna upp till fem timmar) och avger knappt någon rök. Dessutom tar råvarorna du tillagar inte upp ovälkommen smak från kolet.

Binchotan är det renaste kolet som finns och används därför ibland som vattenrenare. När det framställs värms ved från japansk ek långsamt upp till extremt höga grader och kyls sedan ner snabbt med en blandning av vatten och aska. Hela processen kan ta upp till 14 dagar och gör kolet renare, tätare och stenhårt. Riktigt Binchotan-kol låter som stål när bitar slås mot varandra.

Om du varit på ett bra Yakitori-hak i Japan har dom med största sannolikhet använt sig av Binchotan i sina grillar. Andra restauranger använder vanligt kol eller gas, eftersom det är ett mycket billigare alternativ. 🔥