ALLT SKA BORT! 50% PÅ HELA SORTIMENTET!

10 saker du alltid hittar i ett japanskt hem

I svenska hem hittar du allt som oftast inredning från IKEA, en tub Kalles kaviar i kylen och en flaska snaps i frysen. Likaså finns det saker, vilka kan kännas lite udda för oss svenskar, som japaner vanligtvis har i sina hem.


Här är en lista på 10 saker som du nästintill alltid hittar i ett japanskt hem.

Japansk toalett med bidé

Japansk toalett

I moderna japanska hem hittar man den högteknologiska japanska toaletten som gör allt från att tvätta och torka dig ren till att öppna och stänga locket automatiskt. Vissa toaletter kan till och med spela musik eller fågelkvitter så att andra inte hör dig när du uträttar dina behov.

Riskokare (炊飯器, suihanki)

Japansk riskokare

En ordentlig riskokare är något väldigt få lever utan i Japan. De är avancerade köksapparater, till skillnad från många riskokare här i Sverige som oftast bara har en knapp. Japanska riskokare har massvis med funktioner såsom timers, uppvärmning, möjligheten att tillaga olika typer av ris eller till och med hela maträtter.

Gästtofflor och toalettofflor

Japanska toalettofflor

I Japan har man aldrig skor inomhus, däremot är det väldigt vanligt att man erbjuder sina gäster inomhustofflor. Men än mer unikt är att man även har specifika toalettofflor. Vid toabesöket byter man från sina vanliga tofflor till toalettofflorna innan man går in i badrummet. Att dra runt toalettgolvets smuts i lägenheten klingar inte rätt med japaners syn på renlighet. Förr var toaletterna mörka illaluktande hål i marken vilket ökade risken för “olyckor” - av den anledningen ville man givetvis göra allt man kunde för att inte smutsa ner dom svårstädade japanska golven av tatamimattor. Nu för tiden är det såklart inte ett lika stort problem utan toalettofflorna är kvar mer på grund av tradition.

Toasterugn

Japansk toasterugn

Till skillnad från här i Sverige, där vi ofta har en klassisk brödrost, så har japanerna istället en toasterugn som används för bröd, pizza och en massa annat. I små lägenheter har man sällan en vanlig hederlig ugn utan istället är det vanligt med en fristående kombiugn som funkar som ugn, mikro och grill!

Näsdukslådor

Japansk näsdukslåda

Det är väldigt ovanligt att hitta ett hem utan en näsdukslåda i Japan. Lådorna finns i alla möjliga format och designs - det finns ingen begränsning vad gäller kreativitet!

Näsdukar hittar man enkelt överallt i Japan. Det är exempelvis inte ovanligt att små förpackningar delas ut som reklam utav olika företag ute på gatorna och vid tågstationer.

Badkarsöverdrag

Japanskt badkarsöverdrag
Det finns mycket att säga om badtraditionen i Japan. I japanska hem hittar man inte sällan ett badkar, men det finns även något man aldrig ser i Sverige - ett överdrag till badkaret. I Japan delar familjen på badet till skillnad från i Sverige, där var och en badar vid olika tillfällen och fyller på badkaret om och om igen. Eftersom man delar på vattnet rengör man sig innan man lägger sig i badet. För att vattnet inte ska svalna används ett överdrag så att nästa person inte får bada i kallt vatten. I moderna hem är det numera dock vanligt att man istället sätter och håller värmen elektroniskt.

Badpall

Japanska badpallar
Badpallen är en viktig och vanligt förekommande del utav det japanska badet. I Japan rengör/duschar man sig ofta sittande istället för stående - något man får pröva på om man besöker ett onsen (heta källor). Badpallarna är ofta gjorda utav Hinoki-trä, något vi såklart älskar!

Kotatsu (炬燵)

Japansk kotatsu

En kotatsu är ett lågt bord täckt utav ett tungt täcke. Under täcket har man en värmeslinga (ett träkolseldat eldfat förr i tiden) som värmer benen. Kotatsun blir allt mindre vanlig då man nu för tiden bygger hem med bättre isolering och air conditioning. Förr kunde japanska hem bli väldigt kalla på vintern.

Futon/shikibuton (敷き布団)

Japansk futon
En traditionell futon består av en mjuk madrass och ett täcke som viks ihop och förvaras i en garderob när man inte sover. En futon används normalt sett som säng i rum med tatamimattor. Ej att förväxla med västerländska futons som ofta ser mer ut som en soffa!

Mizukiri netto (水切りネット)

Japansk avlopssil
Här i Sverige har vi vanligtvis någon form av avloppssil som fångar upp matrester och annat. I Japan ser det dock lite annorlunda ut och man har istället en inbyggd metallsil som man lägger ett nät i för att fånga upp resterna. Så nästa gång du bor hos en vän i Japan och hen ber dig att byta diskhonätet så vet du vad dom menar!

Har du upplevt något annat väldigt unikt för japanska hem? Dela gärna med dig av dina upplevelser på vår Instagram eller Facebook!