ALLT SKA BORT! 50% PÅ HELA SORTIMENTET!

Inspiration

Vill du lära dig mer om Japan? Då har du kommit till rätt ställe! Vi på Hinoki är riktiga japanfantaster och skriver om allt från kultur och inredning till tips för dig som ska besöka Japan.

 • Japandi – en av årets stora inredningstrender

  japandi japansk badmatta hinoki

  Japandi är en av årets stora inredningstrender — en elegant och avskalad stil influerad av både japansk och skandinavisk design. 2021 ska du inreda hållbart och harmoniskt med naturmaterial och funktionella detaljer. Japansk tidlös design och minimalism sätter tonen med filosofin om att låta det som känns värdefullt för dig ta plats och göra sig av med bråte. Välj gärna handgjorda inredningsdetaljer av hög kvalitet i material som tjänar dig länge, så som trä, lera, keramik, linne, ull och papper.

  Några tips och inredningsdetaljer som får ditt hem att andas Japandi:

  FUNKTIONELLA INREDNINGSDETALJER
  Japandi innebär fokus på funktion lik...

 • Om träslaget hinoki

  hinoki

  Låt oss prata om världens enligt oss bästa träd – den japanska cypressen hinoki!

  Hinoki (檜), Chamaecyparis obtusa, är ett barrträd som växter naturligt i Japan och kan bli flera hundra år gammalt. Den kan nå en höjd på upp mot 50 meter, även om den i odlade förhållanden blir cirka ett tjugotal meter kortare. Barken är rödbrun och barren skiljer sig från svenska granars, då de inte är lika vassa och har en mer platt form. I odling förekommer en stor mängd varianter av arten, ofta framtagna för specifika estetiska egenskaper, exempelvis färg på barr och storlek. Det är vanligt att hinoki förekommer som prydnadsträd i parker och trädgårdar.

  I århundraden har hinoki varit ett populärt byggnadsmaterial i Japan – många tempel och annan traditionell japansk arkitektur är uppförda i detta träslag. Hinoki betyder eldträ och har historiskt...

 • Onsen

  Badkulturen i Japan har en lång historia – man tror att de varma källorna vid Japans äldsta Onsen, Dogo Onsen, kan ha använts redan för 3000 år sedan.

  Onsen (温泉) betyder bokstavligen varm källa och det krävs enligt lag att källvattnet skall vara 25 grader eller högre, samt innehålla vissa halter av specifika mineraler, för att termen skall få användas.

  På Japans vulkanöar finns över 3000 varma källor och många traditionella badhus och moderna spaanläggningar ligger i anslutning till dessa. Vattnets terapeutiska egenskaper och de varma källornas starka kulturella betydelse gör Japans Onsens till populära utflyktsmål för rekreation.

  Landets förkärlek till badet är även tydlig i hemmen – i princip alla boenden, även de minsta lägenheterna, är inredda med badkar.

 • Berättelsen om hundarna Shiro och Marilyn

  Vi vill dela en fin liten berättelse från två små öar utanför Okinawa. Hoppas den gör er på lika gott humör som den gör oss.

  En morgon 1986 försvann hunden Shiro från herr och fru Nakamuras hem på ön Aka. Sent samma kväll kom han hem alldeles blöt. Efter att detta upprepats några dagar i rad bestämde sig en förbryllad herr Nakamura för att följa efter sin hund för att ta reda på vart han höll hus på dagarna. Kommande morgon såg han Shiro gå ner till stranden, hoppa i havet och simma bort från den lilla ön. Mr Nakamura slängde sig i sin båt och började följa efter sin hund. Tre timmar senare nådde Shiro grannön Zamami. Han tog sig iland och traskade in i ett hus, tätt följd av sin husse. Till Mr Nakamuras förvåning började Shiro leka med en annan hund, som han tycktes känna mycket väl. Hon hette Marilyn. Innan Shiro och familjen Nakamura flyttade till Aka hade ...

 • Hur firas japanskt nyår?

  I Japan är traditionen att fira in det nya året en av dom äldsta och viktigaste. Högtiden firas med familjen – man äter god mat, umgås, ger gåvor till varandra och ber för kommande år. Det japanska nyåret, Shogatsu (正月), innebär ledighet från den 29 december till 3 januari för många japaner. Under dessa dagar är det vanligt att rensa och storstäda. Det nya året välkomnas på så sätt med ett rent och fint hem. ✨

  Det är mycket uppskattat och vanligt att få och skicka nyårskort, Nengajo (年賀状). De skickas till familj och vänner, likt västerländsk tradition med julkort. Japanska nyårshälsningar skrivs på kort som ofta innehåller ett lottnummer – det ger dig chansen att vinna i det landsomfattande lotteriet som anordnas av Japan Post. 📮

  Maten som äts under nyår serveras vanligtvis i fyra våningar höga bentob...

 • Hur firas jul i Japan?

  Under 1900-talet började intresset för högtiden att ta fart i landet, speciellt efter andra världskriget när Hollywood-filmer blev populära och man genom dessa tog del av det amerikanska julfirandet. Att fira jul ses av de allra flesta japaner som något icke-religiöst — en rolig utländsk festlighet.

  Julen i Japan firas självklart med granar, tomtar och julklappar, men det finns även företeelser som utmärker sig. Det är till exempel väldigt vanligt att gå och äta på KFC eller annan snabbmatskedja som säljer friterad kyckling — en tradition som inspirerats av kalkonens centrala roll på det amerikanska julbordet. Självklart har även företagens massiva marknadsföring påverkat denna juliga mattrend.

  Julen firas under några dagar med nära och kära, och för många unga japaner är det extra viktigt att vara med sin partner. Det ses nämligen som otur om man är if...

 • Japansk diatomacé gör stilfulla inredningsdetaljer funktionella

  diatomace, kiselgur, fossil

  Naturmaterialet diatomacéjord är något av en mirakelmineral med sina fantastiska egenskaper. Du hittar det i bl.a. hälsotillskott, ansiktspeelning och vattenreningsprodukter  men det innovativa japanska företaget Soil använder denna jordart till något helt annat. Genom att nyttja materialets förmåga att absorbera fukt gör dom stilfulla inredningsdetaljer användbara på ett helt nytt sätt.

  Diatomacéjord är en jordart som bildas av fossila kiselalger. Dessa encelliga alger har levt i sjöar eller hav och sedermera packats i lager av sediment på botten. Ur dessa avlagringar bryts idag diatomacéjord. Eftersom materialet har en porös struktur absorberar det vatten på ett mycket effektivt sätt  en egenskap som Soil dragit nytta av i skapandet av sina unika produkter. Istället för ...

 • Omiyage

  omiyage

  Omiyage – souvenir på japanska. Men den översättningen räcker inte om man vill förstå vad detta begrepp har för betydelse för den japanska kulturen. Omiyage kan delas upp i två begrepp: Tabimiyage (旅土産), som innebär de presenter som förväntas att man ger familj, vänner och kollegor efter en resa, och Temiyage (手土産), gåvor man tar med sig när man besöker någon som tack för inbjudan. Det är vanligt att man ger matvaror producerade i den egna regionen som souvenir när man reser bort och tar med sig motsvarande livsmedel från platsen man besöker hem.

  I Japan är Omiyage oerhört viktigt om man vill skapa bra relationer privat eller affärsmässigt.

  Vad skulle du ta med från Sverige om du fick en inbjudan i Japan?

 • Koifisken

  koifisk

  Nishikigoi (錦鯉), koifisken, är starkt förknippad med Japan och känd för sina vackra färger samt de höga priser de ibland säljs för – mijonbelopp! Det finns över 100 olika varianter av koifisk som varierar i färg, mönster och typ av fjäll. Alla med sin individuella symbolik - allt från rikedom, välstånd, kärlek, lycka till framgång i karriär.

  Koifisken avlas fram för att få sina säregna och vackra drag och har odlats sedan 1820-talet i Japan. De ses ofta som samlarobjekt och ställs ut likt hundar och katter.

  Det finns koifiskar som blivit över 200 år gamla – exempelvis dog den legendariska fisken Hanako 226 år gammal. Inte dåligt med tanke på att de flesta har en livslängd på ca 40 år.

  Det är inte direkt svårt att hitta en Koifisk i Japan om man vill beundra detta vackra djur under ett besök i landet. Promenera till dammen i närmaste park s...

 • Kanpai!

  Kampai

  Visste du att det i Japan anses artigt att ansvara för att hälla upp och fylla på varandras glas? När din dryck är slut fyller du alltså inte på själv utan väntar tills ditt sällskap fyller på för dig och vice versa. Det gäller med andra ord att hålla koll så att bordsgrannens glas inte står tomt. Om du inte vill dricka mer? Lämna ditt glas fullt.

  Börja heller aldrig dricka innan första skålen – kanpai! 🍻

 • Tsukimi

  Tsukimi

  Den första oktober börjar Tsukimi i Japan. En tradition som innebär att man firar fullmånen och även uttrycker sin tacksamhet för en god skörd. För japanerna är höstens Tsukimi lika folkkärt som vårens Hanami - firande av körsbärsblomningen. Att njuta av fullmånen under hösten började som företeelse på 1600-talet och har sedan dess blivit en betydelsefull tradition i Japan.

  Tsukimi firas med en mindre eller större skördefest där man tillsammans njuter av fullmånen och gärna äter Dango, en sorts rund riskaka som symboliserar månen. Som tack för en god skörd pyntar man med några strån Susuki, ett sorts japanskt gräs. 🌾

  Enligt traditionen ska man bli lycklig om man ser fullmånen under Jugoya (十五夜, 1:a oktober i 2020), Jusanya (十三夜, 29:e oktober i 2020) och Tokanya (十日夜, 24:e november i 2020).

  Så varför inte göra...

 • Torii

  Torii

  Orangeröda portaler kan ses över hela Japan. Varför hittar man de överallt i landet och vad har de för funktion?

  Torii (鳥居) är portarna till andevärlden – när du passerar genom portalen träder du in på helig mark enligt Shinto-buddhismen. Därför används de vanligtvis som en ingång vid platser för bön. Ursprungligen var Torii-portarna vita för att symbolisera helighet, men idag målas de ofta orangeröda för att färgen anses stå för vitalitet och skydd mot ondska.

  Japans största Torii finns i Wakayama-prefekturen och ligger precis utanför Osaka. Den är gjord av stål, 40 meter hög, 42 meter bred och byggdes år 2000 – en ganska modern Torii i rekordstorlek helt enkelt!

  Tre andra kända Torii-portar att spana in:
  ⛩️ Hakone Jinjya Heiwa-no-Torii
  ⛩️ Fushimi Inari-taisha
  ⛩️ Itsukushima